35_19.jpg

Aktivnosti projekta predstavljene u radio-emisiji Tragom glazbe Trećeg programa Hrvatskoga radija: Barlam i Jozafat premijerno u hrvatskom eteru uz komentar autorice - Katarine Livljanić

Autorica: Katarina Livljanić i Hana Breko Kustura

Emisija HRT-a predstavlja najnoviji projekt Katarine Livljanić i ansambla Dialogos što ga je 2019. objavio izdavač Arcana. Istraživački dio ovog procesa sastavnica je znanstvenog projekta CROMUSCODEX70 Hrvatske zaklade za znanost.

Autorica projekta, Katarina Livljanić  ističe: “Jedna od najpopularnijih srednjovjekovnih i renesansnih priča koju danas više nitko ne bi znao ispričati, preživjela je u mnogobrojnim verzijama, prijevodima i jezicima, te možda jedino njihova komplementarnost i mozaik mogu poslužiti kao rekonstrukcija cjelovite priče o - Budi kao kršćanskome svecu. Taj nerazdvojni tandem svetaca javlja se u kršćanskim tekstovima od 9. stoljeća, kada nastaje gruzijska epska priča Balavariani. Izvor joj je životopis Bude, Lalitavistara iz 3. st., koji je nadahnuo arapske i hebrejske preradbe, da bi se naposlijetku kristijanizirao i doživio prijevode na grčki, latinski… “Katarina Livljanić načinila je rekonstrukciju napjeva prema pisanim izvorima uključujući i hrvatske, a taj projekt autorica emisije komentira u kontekstu novih doprinosa spoznajama  hrvatske glazbe srednjega vijeka.

Više:

https://radio.hrt.hr/ep/tragom-glazbe/321690/