15-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

LINK:

https://radio.hrt.hr/slusaonica/tragom-glazbe

Iz emisije Hrvatskoga radija: TRAGOM GLAZBE:

Projekt Cromuscodex 70 predstavili smo prvi put u našoj emisiji prije četiri godine. To je znanstveni , interdisciplinarni projekt voditeljice Hane Breko Kustura i njezinih suradnika: Andreasa Hauga, Katarine Livljanić, fra Domagoja Volarevića, Marijane Horvat i Rozane Vojvoda. U protekle četiri godine trajanja u okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pod pokroviteljstvom i uz potporu Hrvatske zaklade za znanost, iznjedrio je niz novih muzikološki relevantnih rezultata i spoznaja koje su na engleskom jeziku svjetskoj javnosti predstavljene na završnoj konferenciji održanoj u virtualnom obliku u HAZU, u Zagrebu, 4. prosinca 2021. Nove perspektive stvorene su temeljem osobnog uvida istraživača u nastarije rukopisne pergamene glazbene kodekse hrvatskih prostora koji se danas nalaze u Hrvatskoj, ali i u inozemnim arhivima.

U emisiji se predstavljaju i glazbeni primjeri liturgijskih napjeva iz kodeksa hrvatskih regija u srednjemu vijeku u izvedbi ansambla Dialogos, Schola hungarica, te Zbora HRT-a. 

Autorica: Hana Breko Kustura Urednica: Gordana Krpan

 

 

 

 

14-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

Pod pokroviteljstvom Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu je u virtualnom obliku (online zoom platforma) u subotu, 4. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati održana međunarodna muzikološka konferencija Cromuscodex70 i europski kontekst.

Pročitaj više

12-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

Izvori: web HRZZ-a i glazba.hr

Suradnice projekta Katarina Livljanić i Hana Breko Kustura objavile su znanstveno poglavlje u interdisciplinarnoj knjizi Rituels religieux et sensorialité (Antiquité et Moyen Âge, ur. Caseau Chevallier, Beatrice, Neri Elisabetta) u izdanju talijanske nakladničke kuće Silvana Editoriale. U e-izdanju su inkorporirani i glazbeni napjevi iz srednjovjekovnih hrvatskih lokaliteta u izvedbi francuskog nacionalnog ansambla Dialogos Pariz).

Pročitaj više

13-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

Pod pokroviteljstvom Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu će se u virtualnom obliku (online platforma, poveznica naknadno) u subotu, 4. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati održati međunarodna muzikološka konferencija Cromuscodex70 i europski kontekst.

Pročitaj više

11-2021.jpg

Piše: Hana Breko Kustura

Voditeljica projekta Cromuscodex70 Hana Breko Kustura boravila je od 22. do 26. kolovoza 2021. na istraživačkom boravku na otoku Rabu. Fokus je istraživanja bio na prelimiranoj konzultaciji i obradi do sada neobrađenih glazbenih kodeksa iz 15. stoljeća: psalitra, graduala i antifonarija franjevačkog reda koji su pisani goticom i notirani neumatskom koralnom notacijom na sistemu od četiri crvene crte.

Voditeljica je poglaviti fokus usmjerila na one napjeva koji razlikuju izvore iz Kampore u odnosu na standardni franjevački repertoar ostalih obalih dijelova hrvatskih zemalja.