31_19.jpg

Suradnja projekta CROMUSCODEX70 i baštinske izložbe godine Muzeja za umjetnost i obrt (MUO-a) Zagreb, VISOVAC: DUHOVNOST I KULTURA NA BILOJ STINI, 30.11. 2019.-2.2. 2020.

Hana Breko Kustura dio stručnog tima glazbene dionice postava izložbe

Voditeljica projekta sudjelovala je kao dio stručnog tima u glazbenom dijelu izložbe Visovac u MUO, glavne urednice  izložbe dr. sc. Anđelke Galić.

Netom otvorena izložba predmeta samostana Majke od Milosti s otoka Visovca nazvana je  “Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini”. Ona u  Zagreb prvi put dovodi stoljećima prikupljan i čuvan iznimno vrijedan korpus baštine ovog samostana, koji je u prigodi otvorenja izložbe obnovljen i restauriran u radionicama Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Izložba je središnji ovogodišnji izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt koja se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba, otvorila krajem studenog i predstavlja raskoš od oko 500 obnovljenih i restauriranih predmeta iz zbirki samostanske riznice, knjižnice i arhiva.

Projekt Cromuscodex70 svojim je dijelom, glazbenim postavom sudjelovao u osmišljavanju glazbene dionice postava, kroz stručnu i znanstvenu obradu izloženih kantuala fra Petra Kneževića i J. M. Cordansa, te teorijskih glazbenih priručnika autorskih ali i anonimnih prepisivača, ali i  opisa centalnog postava sobe „GLAZBA“ u kojoj dominiraju Daccijeve orgulje. Francesco Dacci je najstariji i najtalentiraniji učenik čuvenog dalmatinsko mletačkog graditelja orgulja Petra Nakića.

Glazbeni je dio izložbe rezultat novih spoznaja istraživanja projekta (objavljenih u bogato ilustriranoj istoimenoj interdisciplinarnoj znanstvenoj knjizi urednice A. Galić, 2019.) u kojemu je autorica kroz prikaz orgulja, izložene kantuale i glazbeno-teorijske priručnike, uz popratnu glazbu koju demonstrira na primjeru izvedbe ansambla Laurence Feininger pod vodstvom Marca Gozzija tumačila zapravo zvukovnost fenomena cantus fractusa. Taj je glazbeni fenomen bio omiljen u franjevačkim samostanima hrvatskih zemalja. Time je zapravo stvorena trodimenzionalna izložba: teksta- slika -glazbe u prostoru MUO-a  u Zagrebu kojima je dočaran način pjevanja i izvedbe liturgijskih čina, poglavito mise,  unutra male, ali iznimno produktivne i važne zajednice franjevaca na otočiću usred rijeke Krke. Ta je zajednica bila duhovni centar novaka franjevaca, mjesto novicijata i intenzivne pedagoške djelatnosti u kojoj je glazba imala iznimno važnu i nezaobilaznu ulogu, koja je u znanstvnom radu, ali i ovom izložbom po prvi put sustavno obrađena.

Više:

https://www.muo.hr/blog/2019/11/18/visovac-duhovnost-i-kultura-na-biloj-stini-2/

https://www.muo.hr/blog/2019/12/02/velika-bastinska-izlozba-visovac-duhovnost-i-kultura-na-biloj-stini-otvorena-u-muo/