26_19.jpg

Katarina Livljanić boravila na terenskom istraživanju u Jerusalemu, Izraelski muzej, (zbirka Rotschild), te u knjižnici Grčkog patrijarhata od 4.3.-11.3.2019.

Autorice: Katarina Livaljnić i Hana Breko Kustura

Tijekom perioda 4-11. 3. 2019.  doc. dr. Katarina Livljanić boravila je  Jeruzalemu na istraživanju izvora o legendi o Barlaamu i Jozafatu. Kako se pripreme e-book publikacije privode kraju, ovaj je boravak omogućio konzulataciju izuzetno važnih izvora vezanih  za kršćansku predaju ove legende.

U knjižnici pravoslavnoga grčkoga patrijarhata u Jeruzalemu čuva se jedina gruzijska verzija ove legende (rkp. gr. 140 iz 13.-14. stoljeće) iz koje je načinjen srednjovjekovni grčki te latinski prijevod. Riječ je o prvome kršćanskome izvoru legende koji će po prvi put, zahvaljujući projektu CROMUS CODEX70 voditeljice prof. dr. Hane Breko Kustura, biti i ilustracijom predstavljen i uključen u pripremljenu elektronsku knjigu. U Jeruzalemu se čuva i čuvena Rotschild zbirka (u Israel Museum, rkp. 180/51 iz 15. st.) u kojoj je sačuvan hebrejski prijevod iste legende. I taj je izvor konzultiran i istražen tijekom ovoga putovanja uz pomoć kustosice zbirke rukopisa, prof. dr. Anne Nizza koja nam je omogućila pristup izvoru.