14_19.jpg

Marijana Horvat na simpoziju Ivan Berčić (1824. – 1870.) – život i djelo

Autorica: Hana Breko Kustura/Marijana Horvat

Suradnica projekta Marijana Hrovat sudjelovala je na međunarodnom znanstvenom skupu u   Zadru održanom 26. i 27. listopada 2018. Tom je prilikom prezentirala referat nastao u koautorstvu s dr. sc. Andreom Radošević naslovljen Pouke ili upute o ponašanju iz Berčićeva zbornika br.5

Don Ivan Berčić (1824.-1870.), akademik, Zadranin (rođ. u Ugljanu na otoku Ugljanu), bio je jedan od najistaknutijih proučavatelja glagoljice i glagoljske baštine u Hrvatskoj.

Od 1855. profesor je staroslavenskog jezika i staroslavenske liturgije u zadarskom sjemeništu "Zmajević", a od 1865. Starog zavjeta i istočnih jezika. Postao je redoviti član Akademije 1867. Povodom proslave 100 godišnjice Akademije njegova je bista postavljena 1966. u perivoju Zavoda kao trajni zalog doprinosa hrvatskoj kulturnoj baštini i proučavanju hrvatske glagoljice, ne samo u zadarskoj okolici i Dalmaciji nego i općenito u Hrvatskoj. Vatroslav Jagić je Berčića prozvao "uskrisiteljem glagoljskih nauka u Dalmaciji". Berčićeva ostavština je najvećim dijelom od 1872. pohranjena u Ruskoj nacionalnoj knjižnici u Sankt-Peterburgu.

Znanstvenim skupom se nastoji valorizirati djelo Ivana Berčića u cjelini, općenito njegov doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini, prvenstveno filološki i književni doprinos u proučavanju glagoljice i obnovi slavenskog bogoslužja kao i povijesni kontekst Berčićeve djelatnosti u društveno-kulturnim prilikama sredinom 19. st. (Hrvatski narodni preporod u Dalmaciji).

Više:

http://info.hazu.hr/upload/File/2018-3/deplijan_Bercic.pdf