06-1-2021.jpg

Prof. dr. sc. Katarina Livljanić (Basel) dobitnica godišnje nagrade za muzikologiju i glazbenu publicistiku „Josip Andreis“ Hrvatskoga društva skladatelja (HDS-a) (2)

Piše: Hana Breko Kustura

Suradnica projekta HRZZ-a,  prof. dr. sc. Katarina Livljanić (Schola cantorum Basiliensis, Basel, Švicarska) dobitnica je godišnje nagrade za muzikologiju i glazbenu publicistiku „Josip Andreis“ Hrvatskoga društva skladatelja (HDS-a). Nagrada joj je dodijeljena za njezin istraživački rad na području muzikoloških istraživanja hrvatske srednjovjekovne glazbe, a poglavito za lani predstavljenu e-knjigu „Barlaam i Jozafat“. Njena su istraživanja dijelom bila sastavni dio projekta IP 6619 HRZZ-a.

Citat iz obrazloženja nagrade „Josip Andreis“:

Prof. dr. Katarina Livljanić – pjevačica i muzikologinja, jedna je od najeminetnijih međunarodnih stručnjakinja za izvedbu gregorijanskoga korala i liturgijske glazbe srednjega vijeka. Karijeru sveučilišne profesorice je stekla na Sveučilištu Sorbonne (Pariz), a od 2019. djeluje kao profesorica pjevanja srednjovjekovne i renesansne glazbe na uglednoj Scholi Cantorum Basiliensis u Baselu. Tri je puta bila gostujućom predavačicom i rezidentnom umjetnicom na Sveučilištu Harvard. Od 2017. suradnica je interdisciplinarnog hrvatskog projekta HAZU-a i HRZZ-a Cromuscodex70. S ansamblom Dialogos koji je osnovala 1996. kontinuirano radi na projektima srednjovjekovnoga repertoara i glazbenoga kazališta, s poglavitim osvrtom na projekte hrvatske glazbene baštine u europskom kontekstu. U godini 2020. je u (Njemačkoj i Italiji) premijerno predstavila jedinstveni projekt: multimedijalnu e-knjigu i nosač zvuka Barlaam & Josaphat (izdavač: Outhere Music, France i Arcana) sa znanstvenim tekstovima na francuskom i engleskom jeziku, koji predstavljaju pripovijest o kristijaniziranoj verziji života Bude komparativno istraživački složenu iz raznih pisanih arhivskih rukopisnih izvora: grčkih, starohrvatskih, talijanskih, staroslavenskih, židovskih, latinskih. Ovaj projekt uvodi slušatelja u jedinstveni i intrigantni srednjovjekovni svijet, kroz bogate i originalne video, audio i ikonografske materijale koji se temelje na komunikativnom znanstvenom narativu Katarine Livljanić. Riječ je o jedinstvenom primjeru istraživačkog muzikološkog rada na izvorima rane glazbe koji slušatelju „otvara vrata kreativnog umjetničkog procesa koji je transformirao srednjovjekovnu legendu u glazbenu izvedbu.“ Osim s ansamblom „Dialogos“ Katarina Livljanić je u ovom muzikološkom pothvatu surađivala s najvećim francuskim muzikološkim institutom čija je članica (IReMus CNRS), te laboratorijem izvrsnosti RESMED (Religions et sociétés de la Méditerrannée)

Više:

https://www.hds.hr/dobitnici-godisnjih-nagrada-hds-a-za-2020-godinu/