03-2021.jpg

Na Trećem programu Hrvatskoga radija predstavljena najnovija istraživanja projekta Cromuscodex70 – Nepoznati Kyriale iz Samostana sv. Ante na Poljudu

Piše: Hana Breko Kustura

Najnoviji istraživački rad projekta predstavljen je u znanstvenom obliku u emisiji ciklusa Tragom glazbe Trećeg programa Hrvatskoga radija, 8. svibnja 2021. u 16. 35 do 18 sati. U jednoipolsatnoj emisiji urednica Gordana Krpan prestavila je upravo tiskani rad o nepoznatom Kirijalu koji je pronađen na Poljudu uz popratnu glazbu cantus fractus iz talijanskih arhiva koju nam je ustupio kolega pročelnih sa Sveučilišta u Trentu, prof. dr. Marco Gozzi i njegov ansambl Laurence Feininger. Riječ je o znanstvenom radu kojeg je objavila voditeljica projekta u koautorstvu sa splitskim kolegom s UMAS-a, Vitom Balićem, a koji je donio po prvi puta i transkripcije misnih napjeva, kao moguće predloške sa suvremenu izvedbu napjeva cantus fractusa iz splitskog arhiva, po modelu kako to rade talijanske kolege s kojima se u ovom radu surađivalo.

Iz najave HRT-a: U današnjoj emisiji predstavljamo najnoviji koautorski znanstveni rad Hane Breko Kustura i Vita Balića koji su u okviru projekta Cromuscodex 70 Hrvatske zaklade za znanost HRZZ-a i HAZU istražili  do danas nepoznati glazbeni rukopis  iz 18. stoljeća kojeg ćemo u nastavku emisije detaljnije predstaviti. Glazbeni je rukopis danas dio fundusa Samostana sv. Ante na Poljudu. Znanstveno je istraživanje autorskog dvojca  Breko Kustura-Balić upravo tiskano u Splitu, u Zborniku Između srednje Europe i Mediterana: Glazba, književnost i izvedbene umjetnosti (ur. Ivana Tomić Ferić - Antonela Marić), Split, 2021.

 

Snimka emisije:

https://radio.hrt.hr/ep/nepoznati-glazbeni-rukopis-iz-samostana-sv-ante-na-poljudu-u-splitu/380289/