02_20.jpg

Kotorski misal predstavljen u Splitu: Svetom Tripunu na spomen, sudjelovali Rozana Vojvoda i fra Domagoj Volarević

Autor: Hana Breko Kustura i IKA

Rozana Vojvoda i fra Domagoj Volarević, članovi teama projekta Cromuscodex70 o najstarijoj liturgijskoj i glazbenoj knjizi srednjovjekovnog Kotora. Tragovima najnovijih rezultata istraživanja ovog izvora ....

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu (HAZU) i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ – Split, u palači Milesi, predstavljena je u srijedu 5. veljače knjiga pod nazivom „Kotorski misal sv. Jakova od Lođe“. Pozdravne riječi uputili su: splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, predsjednik HBBM 809 u Splitu Luka Perković i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNVCG) Zvonimir Deković.

Knjigu su predstavili  članovi projekta HRZZ 6619 CROMUSCODEX70: dr. sc. Rozana Vojvoda iz Umjetničke galerije Dubrovnik te asistent na katedri liturgike na splitskom KBF-u fra Domagoj Volarević. Program je moderirao akademik Radoslav Tomić (HAZU) koji je u ime domaćina izrazio „zadovoljstvo što se predstavljanje ove knjige održava u prostorijama Zavoda HAZU u Splitu“.

„Obraćajući se nazočnima, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić je kazao kako je „predstavljanje ovoga Misala važan događaj koji povezuje Crkve duž Jadranske obale“. „Postojanje geografskih granica nadilazi jaka duhovna, kulturna i povijesna povezanost Kotora i dalmatinskih gradova. Kotor je zaljev svetaca, mjesto u kojem je vjera utjelovljena u kulturu. Želio bih da Hrvati u Boki Kotorskoj budu ponosni na svoju baštinu, kao što smo i mi ponosni na sve Bokelje koji žive u Splitu obogaćujući ga sa svojom duhovno-kulturnom tradicijom“, ustvrdio je nadbiskup.

Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/u-splitu-predstavljena-knjiga-kotorski-misal-sv-jakova-od-lode/